Ecologische wagen

ECOLOGISCHE WAGENS
WELK TYPE PAST BIJ U?

Ecologische wagens zijn niet meer weg te denken. Alternatieve brandstoffen worden meer en meer gebruikt in het verkeer. Hybriden, plug-inhybriden, elektrische wagens en CNG-auto’s (gecomprimeerd aardgas) vervangen steeds meer voertuigen die aangedreven worden door traditionele fossiele brandstoffen. Welk type aandrijving past het best bij u als bestuurder? Een overzicht, met alle voor- en nadelen.

Elektrische wagens Hybride auto Plug-inhybride Elektrische auto met range extender Cng-auto

ELEKTRISCHE WAGEN

Ideaal voor kortere en middellange afstanden

Voordelen

Wil u zo goed als 100% milieuvriendelijk rijden? Dan komt u automatisch bij de elektrische wagen terecht. Hij stoot geen CO2 uit, rijdt stil, verbruikt minder en is goedkoper in onderhoud omdat de onderhoudskost van de motor wegvalt. Doordat er geen versnellingsbak is, gebruikt u van bij het vertrek het volledige vermogen van de motor en versnelt de wagen vlotjes. Een elektrische wagen wordt ofwel aangedreven door een batterij of door een waterstofmotor – m.a.w. door een brandstofcel. De batterij opladen kost minder dan de auto voltanken met diesel of benzine. Bij de meeste modellen leg je tussen150 en 200 km elektrisch af zonder thuis of aan een laadpaal elektriciteit bij te tanken. Er bestaan ook luxueuzere wagens met een actieradius van 300 tot 500 km.

Nadelen

De maximumsnelheid ligt lager dan die van wagens die rijden op fossiele brandstof. En hoe sneller je rijdt, hoe meer je van de batterij vraagt en hoe minder ver je geraakt. Het netwerk van laadpunten in België is nog steeds beperkt, maar de overheid werkt volop aan dat probleem. Kijk op voorhand waar je kan stoppen om op te laden. Vind de elektrische laadpunten in je buurt of op je route.

Hybrideauto

Voor kilometervreters die in de stad wonen of werken

Voordelen

Een volledig hybride auto of full hybrid combineert een diesel- of benzinemotor met een kleine elektrische motor en een kleine batterij. De twee motoren drijven de wagen samen aan. De elektrische motor helpt om het verbruik te beperken als u vertrekt of versnelt. De verbrandingsmotor laadt tevens de elektrische batterij op. Met lage snelheid kan u volledig elektrisch rijden, met hogere snelheid rijdt u op brandstof. Het puur elektrisch rijden is meestal beperkt tot hooguit 5 km. Dankzij de elektrische motor verbruikt uw wagen minder en stoot hij minder CO2 uit.

Nadelen

Het grote nadeel van een hybridewagen is de prijs. De meerprijs haalt u er pas uit als u veel rijdt in het stadsverkeer of in file én als u meer dan 35.000 km per jaar aflegt. De meerkosten moeten worden gerecupereerd door het lagere verbruik. Omdat een hybrideauto nog altijd bijna volledig op klassieke brandstof rijdt, is hij het minst milieuvriendelijk van alle groene wagens. Door de verbrandingsmotor, de elektrische motor én de batterij aan boord, weegt hij ook zwaarder en is er vaak minder kofferruimte.

Plug-inhybride

Compromis tussen groen en afstand

Voordelen

Een plug-inhybride gebruikt een diesel- of benzinemotor én een elektrische motor. De batterij kan thuis of op het werk via een gewoon stopcontact worden opgeladen. De plug-inhybride is zeker het overwegen waard als u vaak in de stad rijdt of als u vooral korte afstanden aflegt. Op korte afstanden en in de bebouwde kom verbruik de wagen weinig tot niets. Dankzij de combinatie brandstof- en elektromotor rijdt u even ver als met een benzine- of dieselwagen.

Nadelen

Ook een plug-inhybride blijft duur in aankoop. De grotere batterij neemt flink wat plaats in en maakt de wagen zwaarder. De afstand die u volledig elektrisch kunt rijden, is nog altijd vrij beperkt: tussen 20 en 50 km. Ook de elektrische maximumsnelheid ligt laag: meestal is dat hooguit 50 km/uur.

Elektrische auto met range extender

Ideaal voor langere afstanden

Voordelen

Met een elektrische wagen uitgerust met een range extender rijdt u meer kilometers elektrisch dan met een zuiver elektrische auto. De range extender is een kleine brandstofmotor die de batterij oplaadt als de wagen niet genoeg stroom meer heeft. De elektrische motor blijft de wagen aandrijven. Handig als u langere afstanden doet en toch elektrisch wilt rijden. Af en toe moet u wel diesel of benzine tanken om de range extender aan de praat te houden.

Nadelen

Een elektrische auto met range extender is door de extra brandstofmotor minder milieuvriendelijk dan de puur elektrische wagen. Doordat de wagens extra kilo’s meedraagt wordt de autonomie lager en is de wagen minder dynamisch.

CNG-auto

Voor milieuvriendelijke afstandsrijders

CNG is is een wezenlijk andere brandstof dan LPG. CNG (compressed natural gas) is puur aardgas dat onder druk is samengeperst, terwijl lpg een mengsel van gassen is dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage.

Voordelen

Een CNG-auto stoot 90% minder fijne deeltjes en 30% minder CO2 uit dan een diesel- of benzinewagen. Aardgas is ook 20 tot 30% goedkoper dan diesel en tot 40% goedkoper dan benzine. U tankt even snel als bij benzine of diesel. Veel sneller dus dan bij elektrische wagens. De CNG-tank zit in de vloer van de wagen, waardoor er geen is van kofferruimte. Verschillende merken combineren cng met benzine. Zo kunt u blijven rijden als de CNG-tank leeg is. Wil u nog milieuvriendelijker rijden, dan kunt u uw tank vullen met biogas.

Nadelen

Een CNG-auto is duurder in aankoop dan een benzinewagen, maar wel goedkoper dan zijn diesel- en elektrische broers. De CNG-tank is zwaar en tamelijk groot, waardoor u inboet aan rijbereik. Op dit moment zijn er in België nog niet veel tankstations waar u aardgas kunt tanken: zo’n 130-tal. Vind hier een cng-tankstation in uw buurt.

WEETJE

Ecologie primeert bij Service Rent

Alle wagens die Service Rent aflevert zijn ecologisch gepoetst en onderhouden. Deze groene lijn houden we consequent aan, ons wagenpark bestaat uit de groenste wagens op de markt. We beschikken over een groot gamma voertuigen die rijden op alternatieve brandstoffen, want ‘groene’ wagens zijn beter voor ons milieu én fiscaal gunstiger.

Ecologisch rijden is meer en meer een noodzaak!