GREEN IS THE PRIME COLOR OF THE WORLD

Alternatief aangedreven wagens

Ecologische wagens zijn niet meer weg te denken. Alternatieve brandstoffen zijn steeds meer in trek.
Elektrische wagens, hybride, plug-in hybriden of CNG, … vervangen de traditionele fossiele brandstoffen. Welk type aandrijving past nu het best bij jou als bestuurder? 
We brengen hieronder een overzicht met alle voor-en nadelen op een rijtje.

Elektrische wagens

Ideaal voor kortere en middellange afstanden


De voordelen

Wilt u zo goed als 100% milieuvriendelijk rijden? Dan komt u automatisch bij de elektrische wagen terecht. Hij stoot geen CO2 uit, rijdt stil, verbruikt minder en is goedkoper in onderhoud omdat de onderhoudskost van de motor wegvalt. Doordat je geen versnellingsbak hebt gebruik je meteen van bij het vertrek het volledige vermogen van de motor en versnel je vlotjes. De batterij opladen kost minder dan voltanken met diesel of benzine. Bij de meeste modellen leg je tussen de150 en 200 km elektrisch af zonder thuis of aan een laadpaal elektriciteit bij te tanken. Er bestaan ook luxueuzere wagens met een actieradius van 300 tot 500 km.

De nadelen

De maximumsnelheid ligt lager dan die van wagens op brandstof. En hoe sneller je rijdt, hoe meer je van de batterij vraagt en hoe minder ver je raakt. Het netwerk van laadpunten in België is nog steeds beperkt. Alhoewel de overheid hier volop aan werkt. Kijk op voorhand waar je kan stoppen om op te laden. Vind de elektrische laadpunten in je buurt of op je route hier.

Hybride auto

Voor kilometervreters die in de stad wonen of werken


De voordelen

Een volledig hybride auto of full hybrid combineert een diesel- of benzinemotor met een kleine elektrische motor en een kleine batterij. De 2 motoren drijven je wagen samen aan. De elektrische motor helpt om je verbruik te beperken wanneer je vertrekt of versnelt. De verbrandingsmotor laadt tevens je elektrische batterij op. Aan lage snelheid kan je volledig elektrisch rijden, aan hogere snelheid rij je op brandstof. Het puur elektrisch rijden is meestal beperkt tot hooguit 5 kilometer. Dankzij de elektrische motor verbruikt je wagen minder en stoot hij ook minder CO2 uit.

De nadelen

Het grote nadeel van een hybride auto is de prijs. Je haalt de opleg er pas uit wanneer je veel in het stadsverkeer zit of file rijdt én wanneer je meer dan 35.000 km per jaar aflegt. De meerkosten moet je recupereren via het lagere verbruik. Omdat een hybride auto nog altijd bijna volledig op klassieke brandstof rijdt, is hij het minst milieuvriendelijk van alle soorten groene wagens. Door de verbrandingsmotor, de elektrische motor én de batterij aan boord, weegt je auto zwaarder en heb je vaak ook minder kofferruimte.

Plug-in hybride

De compromis tussen groen en afstand


De voordelen

Een plug-in hybride gebruikt een diesel- of benzinemotor en een elektrische motor. Je kunt de batterij bij je thuis of op je werk via een gewoon stopcontact opladen. De plug-in hybride is zeker het overwegen waard als je vaak in de stad rijdt of je vooral korte afstanden maakt. Op korte afstanden en in de bebouwde kom verbruik je weinig tot niets. Dankzij de combinatie brandstof- en elektromotor kom je even ver als met een benzine- of dieselwagen.

De nadelen

Ook een plug-in hybride blijft duur in aankoop. De grotere batterij neemt flink wat plaats in en maakt je wagen zwaarder. De afstand die je volledig elektrisch kunt rijden, is nog altijd vrij beperkt: tussen de 20 en de 50 km. Ook de elektrische maximumsnelheid ligt laag: meestal is dat hooguit 50 km/uur.

Elektrische auto met range extender

Ideaal voor langere afstanden


De voordelen

Met een elektrische wagen uitgerust met een range extender rij je meer kilometers elektrisch dan met een zuiver elektrische auto. Het is een kleine brandstofmotor die de batterij oplaadt wanneer de wagen niet genoeg stroom meer heeft. De elektrische motor blijft je wagen aandrijven. Handig als je langere afstanden doet en toch elektrisch wil rijden. Af en toe moet je wel diesel of benzine tanken om je range extender aan de praat te houden.

De nadelen

Een elektrische auto met range extender is door de extra brandstofmotor minder milieuvriendelijk dan de puur elektrische wagen. Doordat de wagens extra kilo’s mee heeft wordt de autonomie lager en is de wagen minder dynamisch. 

CNG-auto

Voor milieuvriendelijke afstandsrijders

CNG is samengeperst aardgas, daarin verschilt het van LPG dat ontstaat na de productie van diesel en benzine.
 

De voordelen

Een CNG-auto stoot 90% minder fijne deeltjes en 30% minder CO2 uit dan een diesel- of benzinewagen. Aardgas is ook 20 tot 30% goedkoper dan diesel en tot 40% goedkoper dan benzine. Je tankt even snel als bij benzine of diesel. Veel sneller dus dan elektrische wagens. De CNG-tank zit in de vloer van je wagen, waardoor je geen kofferruimte verliest. Verschillende merken combineren CNG met benzine. Zo kun je blijven rijden wanneer je CNG-tank leeg is. Wil je nog milieuvriendelijker rijden, dan kun je je tank vullen met biogas. En net zoals bij plug-in hybrides betaal je in Vlaanderen tot eind 2020 geen BIV of verkeersbelasting.

De nadelen

Een CNG-auto is duurder in aankoop dan een benzinewagen, maar wel goedkoper dan zijn diesel- en elektrische broers. De CNG-tank is zwaar en tamelijk groot, waardoor je rijbereik inlevert. Op dit moment zijn er in België ook nog niet veel tankstations waar je aardgas kunt tanken: ongeveer 100. Vind hier een CNG-tankstation in je buurt.

Interesse in leasing met Service Rent?

Neem contact met ons en vraag naar onze interessante voorwaarden.